آیا پیامبر و اهل بیت بخاطر ما خلق شدند؟!

آیا پیامبر و اهل‌بیت سلام‌اللّٰه‌علیهماوآلهما به‌خاطر ما خلق شده‌اند؟!

مکتب وحی نبوی » دروس استاد » آیا پیامبر و اهل‌بیت سلام‌اللّٰه‌علیهماوآلهما به‌خاطر ما خلق شده‌اند؟!

مقدمه:

بعضی از روی بی معرفتی می‌گویند: پیامبر صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله به خاطر ما خلق شده‌اند! در این مقاله با دقّت و توجه در مفهوم کلمۀ “مولا” بحث می‌کنیم که آیا واقعا خلقت پیامبر صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله به خاطر ما بوده یا این که ما به خاطر پیامبر صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله و به برکت وجود ایشان آفریده شده ایم؟!

مراجعه به مطالب مقالات گذشته درباره معنای “ولیّ و واژگان مترادف آن و هم چنین آیه ولایت لازم است که شما عزیزان را به مطالعه آن دعوت می‌کنیم.

فهرست مطالب این نوشتار:

بعضی از روی بی معرفتی می گویند: پیامبر به خاطر ما خلق شده اند! در این مقاله با دقّت و توجه در مفهوم کلمه”مولا” بحث می کنیم که آیا واقعا خلقت پیامبر به خاطر ما بوده یا این که ما به خاطر پیامبر و به برکت وجود ایشان آفریده شده ایم؟!

مراجعه به مطالب مقالات گذشته درباره معنای “ولیّ و واژگان مترادف آن و هم چنین آیه ولایت لازم است که شما عزیزان را به مطالعه آن دعوت می کنیم.

خالق انسان، مالک و مولای او

مَعاشِرَ النّاسِ اِنَّهُ آخِرُ مَقامٍ اَقُومُهُ فى هذَا الْمَشْهَدِ فَاسْمَعُوا وَ اَطیعُوا وَ انْقادُوا لِاَمْرِ اللَّهِ رَبِّكُمْ فَاِنَّ اللَّهَ –عَزَّوَجَلَّ– هُوَ مَوْلاكُمْ وَ اِلاهُكُمْ

این آخرین باری است که در چنین جایگاهی و مقابل چنین جمعیتی سخن می‌گویم؛ پس خوب گوش فرا دهید، اطاعت کنید و در برابر دستور پروردگارتان سر فرود آورید.

متن خطبۀ غدیر

رسول اکرم صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله جریان ولایت را این‌گونه مطرح کردند:

ای مردم! خدای عزوجل مولای شما است. هیچ کس جز خدا مولای حقیقی ما نیست؛ چراکه خداوند مالک و صاحب اختیار ما است و خالق ما است.

اگر خداوند کسی را “مولا” قرار بدهد، او نیز منزلت بالایی پیدا می‌کند؛ چون به سبب این ولایت، صاحب اختیار مردم می‌شود و همین منزلت باعث می‌شود که خداوند امر تبلیغ و هدایت بشریت را به او بسپارد. (1)

سلسله دروس شرح خطابه غدیر

پیامبر صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله به خاطر ما خلق نشده‌اند!

این طور نیست که پیامبر و اهل‌بیت سلام‌اللّٰه‌علیهماوآلهما به خاطر ما خلق شده باشند؛ بلکه حقیقت بالعکس است. این ما هستیم که به خاطر وجود ایشان خلق شده‌ایم. اهل‌بیت علیهم‌السلام آفریده شدند که مخصوصین و برگزیدگان خدا باشند و خلقت دیگر مخلوقات به طُفیل وجود ایشان است.

لَولاکَ لَما خَلَقتُ الأفلاکَ (2)

خلقت پیامبر و اهل‌بیت سلام‌اللّٰه‌علیهماوآلهما قبل از خلقت آسمان و زمین و عرش و کرسی بوده است. ایشان خدا را تسبیح و عبادت می‌کردند و اگر دنیا نیز خلق نمی‌شد، چیزی از منزلت ایشان کم نمی‌شد. (3)

دیدگاه متکلمان دربارۀ هدف خلقت پیامبران

بعضی گفتند: پیامبر صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله برای ما خلق شده‌اند. همین گروه در ادامه می‌گویند: ما چه نیازی به ایشان داریم؟ باز خودشان جواب دادند که نیاز ما به پیامبر صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله از جهت مدیریت و هدایت و احاطه بر امر دین و شریعت است.

دوباره در جای دیگر گفتند: بشر در جنبۀ دین و شریعت به بیشتر از این نیاز ندارد! آن‌ها با همین تفکر قائل شدند که برای جانشینی پیامبر و اهل‌بیت سلام‌اللّٰه‌علیهماوآلهما، آگاهی به شئون دین و شریعت کافی است تا نیازهای دینی و معنوی انسان برطرف شود؛ ولی چنین نیست!
پیامبر صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله خلق شده‌اند که نزدیک‌ترین منزلت را به خداوند داشته باشند و این منزلت باعث شده که هادی و ولیّ باشند.

بعضی از متکلمان گفتند: لزومی‌ ندارد که پیامبرخدا صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله علم بشری داشته باشد؛ بلکه چون راهنمایی ما، هدف خلق و آفرینش پیامبر صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله است و ما نیز به شریعت نیاز داریم، پس ایشان فقط باید به معارف شریعت آگاهی داشته باشند و نیاز نیست که عِلم ما کانَ وَ ما یَکون داشته باشند!

نگاه عرشی به عرشیان

خانه از پای بست ویران است!
می‌دانید علت و منشأ این انحراف و شبهات کجاست؟

مشکل اینجا است که به عرشیان با دیدِ فرشی نگاه کردند؛ در حالی که حضرات معصومین علیهم‌السلام عرش‌نشین بودند و خدا بر جهانیان منّت نهاد و اهل‌بیت علیهم‌السلام بر زمین تشریف فرما شده و به لباس بشر درآمدند.

پس حالا که مقام نورانی و عرشی معصومین علیهم‌السلام را دانستیم، نباید ایشان را زمینی تصور کرده و صفات و نقص و عیب‌های بشر را در ایشان تصور کنیم! (۴)

با این دید عرشی و آسمانی می‌فهمیم که خلقت پیامبر و اهل‌بیت سلام‌اللّٰه‌علیهماوآلهمابه خاطر ما نبوده و با وجود این کمالات و فضائل کسی سزاوارتر از ایشان برای ولایت و سرپرستی جهانیان نیست.

پانوشت:

 (1) علامه مجلسی، بحارالأنوار، ج۲۵ ص۳۳۹
 (2) علامه مجلسی، بحارالأنوار، ج۶ ص۴۰۶
 (3) علامه مجلسی، بحارالأنوار، ج۳ ص۳۱۷ و ج۱۵ ص۴و۱۰ و ج۲۵ ص۳ و ج۵۴ ص۱۷۵ و۱۹۸
 (۴)  علامه مجلسی، بحارالأنوار، ج۹۷ ص۳۴۴ و ج۹۹ ص۱۳۰

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
حدیث منزلت

ثبت‌نام مدرسه علمیه مکتب وحی نبوی

از طلاب، علما و دانش پژوهان مستعد و جویای معارف اهل بیت علیهم‌السلام در سه موضوع خارج اصول، رجال و مبانی علوم قرآنی با تدریس استاد عالیقدر آیت الله جعفر فاضل (مدظله) به صورت مجازی ثبت‌نام می‌شود.

مواد درسی:
خارج اصول (تنقیح الاصول عن اللغو و الفضول)
علم رجال و درایة الحدیث
مبانی علوم قرآنی

تذکر:
لازم به ذکر است که این دورۀ مجازی شرط سنی یا تحصیلی ندارد و ثبت‌نام برای همه طالبان معارف اهل‌بیت علیهم‌السلام آزاد است.

نحوه برگزاری دوره مجازی:
یک صوت از هر کلاس برای طلاب محترم ارسال می‌شود و عزیزان ملزم به ارائۀ متن تقریر آن درس هستند.
صوت دوم و بعدی هر کلاس پس از ارسال تقریر جلسه قبل برای پشتیبان کلاس، از سوی مؤسسه برای طلبه ارسال خواهد شد.

لطفا جهت ثبت‌نام از ساعت 9:00 الی 17:00 با مسئول ثبت‌نام توسط دکمه زیر در ارتباط باشید