آیه أُذُن در خطبه غدیر خم | اذیت پیامبر

آیۀ اُذُن در خطبۀ غدیر

مکتب وحی نبوی » دروس استاد » شرح خطابۀ غدیر » آیۀ اُذُن در خطبۀ غدیر

مقدمه:

پیامبر اکرم صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله اوصاف منافقان را بیان کردند. منافقانی که حتی در صحرای غدیرخم نیز توطئه و کارشکنی می‌کردند و درصدد از بین بردن نظم و بی‌نتیجه گذاشتن آن اجتماع عظیم بودند. آن‌ها پیامبر صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله را اذیت می‌کردند. بنا بر بیان آیۀ اُذُن در غدیر، یکی از آن اذیت‌ها این بود که ایشان را ” اُذُن ” نامیدند. در این درس به آیۀ اُذُن می‌پردازیم.

فهرستی از مطالب این مقاله:

  • «گوش» نامیدن پیامبر صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله!
  • آزار پیامبر صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله با یک کلمه توسط منافقان
  • رحمت و خیریتِ «‌بقیة اللّٰه» برای مؤمنان

«گوش» نامیدن پیامبر صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله!

وَ كَثْرَةِ اَذاهُمْ لى غَیْرَ مَرَّةٍ حَتّى سَمَّونى اُذُناً وَ زَعَمُوا اَنّى كَذالِكَ لِكَثْرَةِ مُلازَمَتِهِ اِیّاىَ وَ اِقْبالى عَلَیْهِ وَ هَواهُ وَ قَبُولِهِ مِنّى حَتّى اَنْزَلَ اللَّهُ – عَزَّوَجَلَّ – فى ذالِكَ

بارهاوبارها مرا اذیت کردند تا جایی که مرا “اُذُن” (گوش) و زودباور خواندند! آن‌ها به این جهت که من خیلی با علی علیه‌السلام می‌نشستم و او ملازم من بود و من متمایل و متوجه به او بودم، گمان کردند که من أُذُن و زودباور هستم. علی علیه‌السلام نیز با کمال میل، گفتار و اوامر مرا پذیرا بود.

آیۀ اُذُن در متن خطبۀ غدیر

از همین رو گفتند: از زودباوری و ساده لوحی پیامبر صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله است که این اندازه با علی علیه‌السلام مأنوس است!

آزار پیامبر صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله توسط منافقان

گاهی یک جمله باعث آزار و اذیت می‌شود و اذیت مؤمن با کمترین کلمه‌ای، عذاب اخروی را در پی دارد؛ چه رسد به اذیت پیامبر خدا صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله! قرآن کریم نسبت به اذیت رساندن به پیامبر صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله چنین هشدار می‌دهد:

إِنَّ الَّذِينَ يُؤْذُونَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ لَعَنَهُمُ اللَّهُ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ وَأَعَدَّ لَهُمْ عَذَابًا مُهِينًا

احزاب/57

پس از آن اذیت‌ها و توهین‌ها از سوی منافقان به پیامبر صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله که ایشان را ” اُذُن ” نامیدند، خداوند آیه‌ای در این باره نازل کرد که رسول اکرم صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله نیز آن را در غدیرخم یادآوری کردند:

وَ مِنْهُمُ الَّذینَ یُؤْذُونَ النَّبِىَّ وَ یَقُولُونَ هُوَ اُذُنٌ
و از آنان کسانی هستند که پیامبر صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله را آزار می‌دهند و می‌گویند: او “گوش” است!

آیۀ اُذُن

پیامبر صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله به حرف همه گوش می‌دادند و کسی را تخریب شخصیتی نمی‌کردند؛ این به‌خاطر اخلاق کریمانه و دلسوزانۀ آن حضرت بود که واکنش متقابلی نشان نمی‌دادند. اما منافقان همه جا می‌گفتند: ما هرچه می‌گوییم، پیامبر صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله باورش می‌شود و قبول می‌کند و به تعبیری ساده لوح است![نعوذ باللّٰه] این گفتار باعث آزار پیامبر صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله بود.

قُلْ اُذُنُ [عَلَى الَّذینَ یَزْعَمُونَ اَنَّهُ اُذُنٌ] خَیْرٍ لَكُمْ یُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَ یُؤْمِنُ لِلْمُؤْمِنینَ وَ رَحْمَةٌ لِلَّذینَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَ الَّذینَ یُؤْذُونَ رَسُولَ اللَّهِ لَهُمْ عَذابٌ اَلیمٌ(1)

پیامبر صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله در واقع حرف شما منافقان را باور نمی‌کند بلکه حرف خدا را باور می‌کند و برای مؤمنین امان و رحمت است. کسانی که رسول‌خدا صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله را اذیت می‌کنند، برایشان عذابی دردناک مهیا شده است.

آیۀ اُذُن در خطبۀ غدیر

رحمت و خیریتِ «‌بقیة اللّٰه» برای مؤمنان

وجود مقدس امام زمان علیه‌السلام نیز برای همه خیر نیستند؛ چراکه قرآن می‌گوید:

بَقِیَّتُ اللهِ خَیرٌ لَکُمْ إنْ کُنتُم مُؤمِنینَ(2)
حضرت برای کسانی که مؤمن هستند، خیر و رحمت هستند.

رسول‌اللّٰه صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله می‌فرمایند: من از جبرئیل خواستم که مرا از رساندن پیام وصایت و امارت و تبلیغ ولایت امیرالمؤمنین علیه‌السلام در این جمعیت معاف کند چراکه در میان این‌ها منافقین وجود دارند.

پیامبر صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله آیۀ اُذُن را قرائت کردند: هرکس رسول‌اللّٰه صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله را اذیت کند، عذاب شدیدی در انتظار او خواهد بود!

پانوشت:

 (1)  توبه/۶۱
 (2)  هود/ ۸۶

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
حدیث منزلت

ثبت‌نام مدرسه علمیه مکتب وحی نبوی

از طلاب، علما و دانش پژوهان مستعد و جویای معارف اهل بیت علیهم‌السلام در سه موضوع خارج اصول، رجال و مبانی علوم قرآنی با تدریس استاد عالیقدر آیت الله جعفر فاضل (مدظله) به صورت مجازی ثبت‌نام می‌شود.

مواد درسی:
خارج اصول (تنقیح الاصول عن اللغو و الفضول)
علم رجال و درایة الحدیث
مبانی علوم قرآنی

تذکر:
لازم به ذکر است که این دورۀ مجازی شرط سنی یا تحصیلی ندارد و ثبت‌نام برای همه طالبان معارف اهل‌بیت علیهم‌السلام آزاد است.

نحوه برگزاری دوره مجازی:
یک صوت از هر کلاس برای طلاب محترم ارسال می‌شود و عزیزان ملزم به ارائۀ متن تقریر آن درس هستند.
صوت دوم و بعدی هر کلاس پس از ارسال تقریر جلسه قبل برای پشتیبان کلاس، از سوی مؤسسه برای طلبه ارسال خواهد شد.

لطفا جهت ثبت‌نام از ساعت 9:00 الی 17:00 با مسئول ثبت‌نام توسط دکمه زیر در ارتباط باشید