رضایت مطلق خدا فقط از امیرالمومنین | بیعت رضوان

رضایت مطلق خدا از امیرالمؤمنین علیه‌السلام؛ بیعت رضوان

مکتب وحی نبوی » دروس استاد » رضایت مطلق خدا از امیرالمؤمنین علیه‌السلام؛ بیعت رضوان

مقدمه:

بر اساس خطابۀ غدیر، خدا و رسول او صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله از امیرالمؤمنین علیه‌السلام، رضایت مطلق دارند. هر آیه‌ای که در قرآن حرف از رضایت می‌زند، دربارۀ امیرالمؤمنین علیه‌السلام است. اما آیۀ مربوط به بیعت رضوان که اهل‌تسنن برای پاکی و عدالت مطلق بعضی از صحابه استفاده می‌کنند، در دلالت ناقص است و چنین چیزی را اثبات نمی‌کند.

عناوین این مقاله:

مدح امیرالمؤمنین علیه‌السلام در تمام آیات رضایت خدا

بر اساس خطابۀ غدیر، خدا و رسول او صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله از امیرالمؤمنین علیه‌السلام، رضایت مطلق دارند. هر آیه‌ای که در قرآن حرف از رضایت می‌زند، دربارۀ امیرالمؤمنین علیه‌السلام است. اما آیۀ مربوط به بیعت رضوان که اهل‌تسنن برای پاکی و عدالت مطلق بعضی از صحابه استفاده می‌کنند، در دلالت ناقص است و چنین چیزی را اثبات نمی‌کند.

مَعاشِرَ النّاسِ هذا عَلِىٌّ اَنْصَرُكُمْ لى وَ اَحَقُّكُمْ بى وَ اَقْرَبُكُمْ اِلَىَّ وَ اَعَزُّكُمْ عَلَىَّ وَ اللَّهُ – عَزَّوَجَلَّ – وَ اَنَا عَنْهُ راضِیانِ
ای مردم! این علی بیشتر از تمام شما مرا یاری کرده و از همۀ شما نسبت به من شایسته‌تر و برای من عزیز‌تر و به من نزدیک‌تر است. خدا و من هر دو از او راضی هستیم.

متن خطبۀ غدیر

وَ ما نَزَلَتْ آیَةُ رِضاً فى الْقُرْآنِ اِلّا فیه وَ لا خاطَبَ اللَّهُ الَّذینَ آمَنُوا اِلّا بَدَأَ بِهِ
هیچ آیه‌ای دربارۀ رضایت خدا نازل نشده مگر در رابطه با حضرت امیرالمؤمنین علیه‌السلام. به علاوه هر آیه که در آن خطاب به «ألَّذینَ آمَنُوا» شده است، نفر اول آن علی بن أبی‌طالب علیه‌السلام است.

متن خطبۀ غدیر
رضایت مطلق خدا فقط از امیرالمومنین | بیعت رضوان | خطبه غدیر

چرایی نبود «حورالعین» در نعمت‌های بهشتی سورۀ «هل أتیٰ»!

وَ لا نَزَلَتْ آیَةُ مَدْحٍ فِى الْقُرْآنِ اِلّا فیهِ وَ لا شَهِدَ اللَّهُ بِالْجَنَّةِ فى هَلْ اَتى عَلَى الْاِنْسانِ اِلّا لَهُ وَ لا اَنْزَلَها فى سِواهُ وَ لا مَدَحَ بِها غَیْرَهُ

هیچ آیۀ مدحی در قرآن نازل نشده مگر در شأن امیرالمؤمنین علیه‌السلام. در سورۀ هل أتی (سورۀ انسان) نیز خداوند متعال شهادت به بهشتی بودن کسی جز علی بن أبی‌طالب علیه‌السلام نداده است.

متن خطبۀ غدیر

در سورۀ مبارکۀ هل أتی (سوره انسان) تمام نعمت‌های بهشتی ذکر شده مگر «حورالعین» که هیچ اشاره‌ای به آن نشده است. حکمت آن نیز چیزی جز احترام به حضرت زهرا سلام‌اللّٰه‌علیها نیست. چراکه این سوره در شأن خمسه طیبه ازجمله حضرت زهرا سلام‌اللّٰه‌علیها نازل شده است. (1)

مرحوم بحرانی در کتاب عوالم العلوم علت ذکر نشدن حورالعین، با وجود غلمان و ولدان، را چنین می‌نگارد:

و من اللطائف على القول بنزولها فيهم أنّه سبحانه لم يذكر فيها الحور العين و إنّما صرّح عزّوجلّ بولدان مخلّدين رعاية لحرمة البتول‏ و قرّة عين الرسول
علت تصریح به بیان غلمان و ولدان و ذکر نشدن حورالعین در سورۀ هل أتی، رعایت حرمت بتول و نور دیدۀ رسول‌خدا صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله است.

بحرانی، عوالم العلوم،  ج11 ص505

معنای رضایت مطلق خدا و رسول او صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله از امیرالمؤمنین علیه‌السلام

در این فراز از خطبۀ غدیر که رسول‌خدا صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله بیان می‌فرمایند: پروردگار متعال و من از امیرالمؤمنین علیه‌السلام راضی هستیم، چیزی جز عصمت نیست. چون رضایت مطلق است و مقیّد به جهت خاصی نشده است!

اما در آیۀ هجدهم سورۀ فتح که خداوند متعال می‌فرماید:

لَقَدْ رَضِيَ اللَّهُ عَنِ الْمُؤْمِنِينَ إِذْ يُبَايِعُونَكَ تَحْتَ الشَّجَرَةِ فَعَلِمَ مَا فِي قُلُوبِهِمْ فَأَنْزَلَ السَّكِينَةَ عَلَيْهِمْ وَأَثَابَهُمْ فَتْحًا قَرِيبًا (2)

فتح/ 18

…رضایت خداوند از مؤمنین حاضر در بیعت رضوان در زیر آن درخت، یک رضایت مقّید است و دائمی‌ و مطلق نیست. قطعا طبق نظر شیعه و سنی، بعضی از افراد بیعت کننده در بیعت رضوان، منافق بوده‌اند. افرادی همچون عبداللّٰه بن اُبَی. بنابراین این رضایت مطلق نیست و رضایت اخدا به دلیل بیعت مسلمانان و ایمان قلبی آنان بوده است.

در جریان بیعت رضوان وقتی که هزاروچهارصد نفر از مسلمانان در زیر درخت با حضرت رسول صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله بیعت کردند و آیه نازل شد. دلیل رضایت خداوند از ایشان چیزی نبود جز بیعت با پیامبر صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله. یعنی خدا از مؤمنین، فقط به دلیل این بیعت راضی شد.

مقیّد بودن رضایت خدا از مؤمنین در بیعت رضوان

در آیات قرآن کریم و در خطبۀ غدیر، تنها کسی که رضایت خدا و رضایت پیامبر صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله از او به صورت مطلق و دائم بیان شده است، امیرالمؤمنین و اهل‌بیت معصوم ایشان علیهم‌السلام هستند. رضایت مطلق خداوند نیز معنایی جز «عصمت» ندارد.

بنابراین رضایت خداوند از بیعت کنندگان بیعت رضوان، جهت داشته و مطلق نیست. یعنی همان‌هایی که حتی مؤمن بودند و قطعا منافق نبودند نیز قرآن در سایر جهات از ایشان اعلام رضایت نکرده است. بلکه فقط از جهت بیعت راضی شده است که در میان ایشان سعد بن معاذ نیز بیعت کرد ولی چون بد اخلاق بود، فشار قبر نیز داشت! (3)

از خوانندگان محترم می‌خواهیم دیدگاه‌ها و پرسش‌های خود را دربارۀ مقالۀ «رضایت مطلق خدا از امیرالمؤمنین علیه‌السلام» و همچنین مبحث «بیعت شجره یا رضوان»را در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارند.

پانوشت:

 (1) آلوسی نیز در تفسیر خود دربارۀ علت ذکر نشدن «حورالعین» در سورۀ انسان می‌نویسد: رَعايَةً لِحُرْمَةِ البَتُول وَ قُرَّةِ عَينِ الرَّسُول؛
علت ذکر نشدن «حورالعین» در سورۀ انسان، احترام به حضرت زهرا سلام‌اللّٰه‌علیها و نور دیدگان رسول‌خدا صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله بوده است.
آلوسی، تفسیر روح المعانی،  ج۱۶ ص۲۷۱

(2) فتح/ ۱۸

(3) علامه مجلسی، بحارالأنوار، ج۶  ص۲۱۷ و۲۲۰

2 دیدگاه دربارهٔ «رضایت مطلق خدا از امیرالمؤمنین علیه‌السلام؛ بیعت رضوان»

  1. با سلام لطفا نظر خود را در مورد ابن اعثم کوفی بیان فرمایید ما میتوانیم در منابر به مطالب نقل شده از ایشان استناد کنیم؟ در ایمیل منتظر پاسخ هستم

    1. سلام علیکم؛ ما قبلا در قالب درس 5 مقتل شناسی به شخصیت و اثر ابن اعثم پرداخته ایم. با یک جستجو می توانید مطالعه بیشتری نمایید.
      بهرحال در عقیده و مذهب ابن اعثم تردید وجود دارد. گاهی در نوشته هایش از خلفاء جور مدح کرده و…
      گفته شده شیعه عراقی است به این معنا که خلفاء جور را در کنار امیرالمومنین قبول داشته…
      ما گزارش های ابن اعثم را با مبانی شیعه می سنجیم و آن ها را با دیگر مقاتل تطبیق می دهیم و پس از بررسی مجموع روایات و با مجموع این قرائن به قضاوت درباره منقولات ابن اعثم کوفی می‌پردازیم… یاعلی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
حدیث منزلت

ثبت‌نام مدرسه علمیه مکتب وحی نبوی

از طلاب، علما و دانش پژوهان مستعد و جویای معارف اهل بیت علیهم‌السلام در سه موضوع خارج اصول، رجال و مبانی علوم قرآنی با تدریس استاد عالیقدر آیت الله جعفر فاضل (مدظله) به صورت مجازی ثبت‌نام می‌شود.

مواد درسی:
خارج اصول (تنقیح الاصول عن اللغو و الفضول)
علم رجال و درایة الحدیث
مبانی علوم قرآنی

تذکر:
لازم به ذکر است که این دورۀ مجازی شرط سنی یا تحصیلی ندارد و ثبت‌نام برای همه طالبان معارف اهل‌بیت علیهم‌السلام آزاد است.

نحوه برگزاری دوره مجازی:
یک صوت از هر کلاس برای طلاب محترم ارسال می‌شود و عزیزان ملزم به ارائۀ متن تقریر آن درس هستند.
صوت دوم و بعدی هر کلاس پس از ارسال تقریر جلسه قبل برای پشتیبان کلاس، از سوی مؤسسه برای طلبه ارسال خواهد شد.

لطفا جهت ثبت‌نام از ساعت 9:00 الی 17:00 با مسئول ثبت‌نام توسط دکمه زیر در ارتباط باشید