دین بدون امامت و اسلام بدون ولایت !

پوچی دین و اسلامِ بدون ولایت و امامت!

مکتب وحی نبوی » دروس استاد » پوچی دین و اسلامِ بدون ولایت و امامت!

مقدمه:

برخی امامت و ولایت اهل‌بیت علیهم‌السلام را جزئی از دین دانسته و معتقدند کسی که آن را قبول نکند، دین دارد، ولی دین او ناقص است. ما محکم و مستدل و همگام با خطبۀ غدیر و فرمایشات پیامبر اسلام صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله اثبات می‌کنیم که انسان بدون اعتقاد به امامت و ولایت، به‌هیچ‌وجه مسلمان نیست و قطعاً دین ندارد؛ نه اینکه بحث کامل یا ناقص بودن دین او مطرح باشد!

آنچه در این مقاله می‌خوانید:

  • بی‌هویتی دینِ بدون امام
  • عینیت ولایت امیرالمؤمنین علیه‌السلام و ولایت خداوند متعال
  • ولایت خدا یا ولایت طاغوت!
  • انکار ولایت امیرالمؤمنین علیه‌السلام و خلود در جهنم

بی‌هویتی دینِ بدون امام

برخی می‌گویند آنکه امامت و ولایت اهل‌بیت علیهم‌السلام را قبول نکند، دین دارد، ولی دین او ناقص است. ما محکم و مستدل و همگام با خطبۀ غدیر می‌گوییم که انسان بدون اعتقاد به امامت و ولایت، به‌هیچ‌وجه مسلمان نیست و قطعاً دین ندارد؛ نه اینکه بحث کامل یا ناقص بودن دین او مطرح باشد! ولایت خدا همان ولایت امیرالمؤمنین علیه‌السلام است. بنابراین اگر ولایت امیرالمؤمنین علیه‌السلام انکار شود،قطعا ولایت خدا انکار شده است.

مَعاشِرَ النّاسِ! اِنَّما اَكْمَلَ ‌اللّٰه – عَزَّوَجَلَّ – دینَكُمْ بِاِمامَتِهِ فَمَنْ لَمْ یَأْتَمَّ بِهِ وَ بِمَنْ یَقُومُ مَقامَهُ مِنْ وُلْدى مِنْ صُلْبِهِ اِلى یَوْمِ الْقِیامَةِ وَ الْعَرْضِ عَلَى ‌اللّٰه – عَزَّوَجَلَّ – فَاُولئِكَ الَّذینَ حَبِطَتْ اَعْمالُهُمْ فِى الدُّنْیا وَ الْاخِرَةِ وَ فِى النّارِ هُمْ خالِدُونَ لایُخَفَّفُ عَنْهُمُ الْعَذابُ وَ لا هُمْ یُنْظَرُونَ

ای مردم! خدا دین شما را با امامت امیرالمؤمنین علیه‌السلام کامل کرده است. پس هر که امامت او و جانشینان او -از فرزندان من که از صلب علی بن أبی‌طالب علیه‌السلام و دارای مقام امامت هستند – را تا روز قیامت و در پیشگاه خداوند متعال نپذیرد، تمام اعمال نیکش از بین می‌رود و در عذاب جهنم جاویدان خواهد بود. عذابی که چیزی از آن کم نمی‌شود و لحظه‌ای از آن آسوده نخواهند شد.

متن خطبۀ غدیر

عینیت ولایت امیرالمؤمنین علیه‌السلام و ولایت خداوند متعال

به این فرمایش پیامبر اکرم صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله دقت کنید!
خلاصۀ سخن پیامبر صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله این است: فردی که خود را مسلمان می‌داند و اهل جهاد بوده و بارها به حج رفته است، اسلام و دین او بدون ولایت و امامت امیرالمؤمنین و امامان بعد علیهم‌السلام، در پیشگاه خداوند پذیرفته نمی‌شود.
حقیقت اسلام و تمام دین، ولایت خدا است. این ولایت در رسول‌‌اللّٰه صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله و اهل‌بیت علیهم‌السلام جاری شده است.
از همین رو امام باقر علیه‌السلام فرمودند:

وِلایَتُنا وِلایَةُ ‌اللّٰه  (۱)

علامه مجلسی، بحارالأنوار،  ج۲۶ ص۲۸۲

این نشان می‌دهد که اسلام، یک حقیقت بسیط است؛ یا وجود دارد یا از اصلا وجود ندارد! پس اگر ولایت باشد، می‌تواند شدت و ضعف داشته باشد. اما بدون ولایت و امامت امیرالمؤمنین و دیگر ائمه علیهم‌السلام، دیگر هیچ دین و ولایتی معنا ندارد!

با این توضیح از جایگاه و اهمیت ولایت اهل‌بیت علیهم‌السلام، این‌گونه نیست که کسی بتواند یک امام را قبول و یک امام را انکار کند؛ چون در این صورت، اصل ولایت را رد کرده و تمام ولایت از دست او رفته است.
حضرت صادق علیه‌السلام فرمودند:

مَنْ أَنْکَرَ وَاحِداً مِنَ الْأَحْیَاءِ فَقَدْ أَنْکَرَ الْأَمْوَاتَ  (۲)
اگر کسی یک نفر از امامان را انکار کند، پس تمام امامان و حجت‌های قبلی را انکار کرده است.

علامه مجلسی، بحارالأنوار، ج۲۳ ص۹۵

اگر کسی ولایت رسول‌خدا صلَّی ‌اللّٰه علیه وآله را بپذیرد ولی ولایت و امامت حضرت امیرالمؤمنین علیه‌السلام یا یکی دیگر از ائمه علیهم‌السلام را انکار کند، از آنجا که این انکار به معنای انکار ولایت رسول‌خدا صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله و ولایت خداوند عزوجل است، سبب می‌شود که تمام دین از دستش برود و همه اعمالش بی‌ارزش شوند.

مطابق صریح خطبۀ غدیر، شخص بدون ولایت و امامت، در واقع مشرک و بی‌دین محسوب است. چراکه در کنار سرنهادن به بخشی از فرمان خداوند، بخش دیگری از آن فرمان را نادیده گرفته و متابعت غیرخدا را کرده است. قرآن به صراحت بیان کرده که تنها عامل و سبب ریزش اعمال، شرک است! (۳)

دین بدون امامت و اسلام بدون ولایت ! خطبه غدیر

ولایت خدا یا ولایت طاغوت!

ولایت خدا فقط در رسول‌خدا صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله و دیگر اهل‌بیت علیهم‌السلام جاری شده است و محل دیگری ندارد. اگر کسی از این ولایت، خارج شود قطعاً وارد ولایت طاغوت شده و مسیر سومی وجود ندارد. (۴)

اطاعت کردن از فرد یا افراد، در واقع به معنای پذیرش و رفتن به زیر پرچم و ولایت آن‌ها است! و هیچ زمانی نیست که انسان تحت ولایتی نباشد؛ هرگاه کسی در ولایت خدا نباشد، بطور قطع و یقین تحت ولایت طاغوت است!

بنا بر همین مبنا است که رسول‌خدا صلّی‌اللّٰه‌علیه‌وآله می‌فرمایند: اگر کسی ولایت امیرالمؤمنین علیه‌السلام را که به او عرضه شده نپذیرد، به خدا شرک ورزیده و تمام اعمالش از بین می‌رود!

انکار ولایت امیرالمؤمنین علیه‌السلام و خلود در جهنم

وَ فِى النّارِ هُمْ خالِدُونَ لایُخَفَّفُ عَنْهُمُ الْعَذابُ وَ لا هُمْ یُنْظَرُونَ

متن خطبۀ غدیر

نتیجۀ اسلام بدون ولایت و دین بدون امامت، جاودانگی در آتش دوزخ است. عذاب این افراد هرگز پایان ندارد و وارد بهشت نخواهند شد و این نشان از عظمت ولایت و امامت است!  منکر ولایت امیرالمؤمنین علیه‌السلام، در جهنم خالد و جاوید است و در عذابش هیچ تخفیفی داده نمی‌شود!
این چه جریانی است که اگر کسی آن را نپذیرد، تمام اعتقاد و اعمالش حتی توحید او از بین رفته و لایق جاودانگی در آتش دوزخ است؟!

امام صادق علیه‌السلام در این باره فرمودند:

اگر کسی درختی را بکارد که خدا نکاشته است، مسلمان نیست! اگر کسی درختی را بکارد که خدا راضی نیست، مسلمان نیست! و اگر کسی این دو دسته را مسلمان بداند نیز مسلمان نیست!

حضرت در ادامه فرمودند:

این درخت، نبوت و ولایت است؛ اگر کسی شخصی را که خدا او را امام قرار داده، رد کند یا کسی را که خدا او را امام نکرده، امام بداند و نیز کسی که این دو گروه را مسلمان بداند، هیچ کدام مسلمان نیستند!

علامه مجلسی، بحارالأنوار، ج۷ ص۲۱۲  [نزدیک به همین مضمون]

در پایان از شما خوانندگان گرامی ‌درخواست می‌شود که نظرات خود را دربارۀ مقالۀ «پوچی اسلام و دینِ بدون ولایت و امامت!» را با ما در میان بگذارید.

پانوشت:

 (۱) علامه مجلسی، بحارالأنوار، ج۲۶ ص۲۸۲
 (۲) علامه مجلسی، بحارالأنوار، ج۲۳ ص۹۵
 (۳) مائده/۵؛ انعام/ ۸۸؛ زمر/65
 (۴) علامه مجلسی، بحارالأنوار، ج۶۷ ص۲۲۸

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا
حدیث منزلت

ثبت‌نام مدرسه علمیه مکتب وحی نبوی

از طلاب، علما و دانش پژوهان مستعد و جویای معارف اهل بیت علیهم‌السلام در سه موضوع خارج اصول، رجال و مبانی علوم قرآنی با تدریس استاد عالیقدر آیت الله جعفر فاضل (مدظله) به صورت مجازی ثبت‌نام می‌شود.

مواد درسی:
خارج اصول (تنقیح الاصول عن اللغو و الفضول)
علم رجال و درایة الحدیث
مبانی علوم قرآنی

تذکر:
لازم به ذکر است که این دورۀ مجازی شرط سنی یا تحصیلی ندارد و ثبت‌نام برای همه طالبان معارف اهل‌بیت علیهم‌السلام آزاد است.

نحوه برگزاری دوره مجازی:
یک صوت از هر کلاس برای طلاب محترم ارسال می‌شود و عزیزان ملزم به ارائۀ متن تقریر آن درس هستند.
صوت دوم و بعدی هر کلاس پس از ارسال تقریر جلسه قبل برای پشتیبان کلاس، از سوی مؤسسه برای طلبه ارسال خواهد شد.

لطفا جهت ثبت‌نام از ساعت 9:00 الی 17:00 با مسئول ثبت‌نام توسط دکمه زیر در ارتباط باشید